Chi Sparks 2011
June 23 | Arnhem

HAN University of
Applied Sciences

Keynotes

Bill Verplank is interactie ontwerper, cognitief ergonoom en docent aan Stanford University. Bill Verplank heeft het bijzondere talent om tegelijk te tekenen en te praten. Hij bespreekt de geschiedenis en de toekomst van interactie ontwerp met paradigma’s die als modellen dienen voor de manier waarop mensen denken over dit onderwerp. Hij vertelt over het proces van interactie ontwerp aan de hand van zijn uitgebreide tekeningen en voorbeelden.

Bill studeerde werktuigbouwkunde aan de universiteit van Stanford en promoveerde aan MIT. Hij was tester bij Xerox, designer bij IDEO en onderzoeker bij Interval. Hij doceert regelmatig in o.a. Stanford, Eindhoven en Kopenhagen en woont conferenties bij van CHI, TEI (Tangible, Embedded & Embodied Interaction) en NIME (New Interfaces for Musical Expression).

Bill Verplank

website

Als promovendus aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van TU Delft heeft Jasper van Kuijk onderzoek gedaan naar hoe bedrijven omgaan met gebruiksvriendelijkheid tijdens het ontwikkelen van elektronische consumentenproducten. Hij onderzocht vanuit meerdere oogpunten drie praktijkgevallen waarbij hij niet alleen de gebruikerstesten en het ontwerp bekeek, maar het complete ontwikkelproces. Door dit onderzoek heeft hij verschillende factoren ontdekt die gebruiksvriendelijkheid kunnen bevorderen of tegenwerken. Het resultaat is zijn proefschrift ‘Managing Product Usability’, dat hij in december 2010 verdedigde. Hij is is ook de auteur van ‘the product usability weblog’ op www.uselog.com waar hij schrijft over de gebruiksvriendelijkheid van consumentenproducten.

Jasper van Kuijk

website

Dr. Virpi Roto onderzoekt user experience aan de universiteiten van Aalto en Helsinki in Finland. Ze heeft zich tot doel gesteld ervoor te zorgen dat er een helder beeld ontstaat over user experience en dat het meer systematisch mee gewerkt wordt. Daarom is ze de drijvende kracht achter de All About UX website en de huidige Wikipedia pagina over user experience. Haar achtergrond is in informatica en gebruiksvriendelijkheid en ze heeft een lange carrière achter de rug bij het Nokia Research Center. Ze neemt regelmatig deel aan HCI conferenties als voorzitter, pannellid, workshopleider of ze publiceert er papers en tutorials. Dit jaar is ze voorzitter van de Finse afdeling van ACM SIGCHI.

Virpi Roto

website